Alternatief Berlijn

Een ontspannen fietstocht door de alternatieve wijken van de stad, langs ongekende plaatsen, hippe adresjes en parken. We belichten Prenzlauerberg, Friedrichshain, Kreuzberg, Neukolln en Tempelhofer Feld. Voor de geoefende fietser: deze tocht duurt minstens 4 uur (30 min pauze incl) en gaat zo rond de 25 km.

Prenzlauerberg

In de jaren 90 was deze wijk het epicentrum van alternatief Berlijn. Deze voormalige arbeidersbuurt met niet gerenoveerde huizen van rond het jaar 1900 was na de val van de Muur en bijhorende exodus van Oost-Berlijners en leegstand de gedroomde speeltuin van krakers en kunstenaars en punkbands zoals bv. Rammstein. De plek die de Berlijnse mythe van stad waar alles mogelijk is vorm heeft gegeven. Ondertussen een voorbeeld van gentrificatie en stadsevolutie. Sinds het WK voetbal in 2006 is dit een wijk van hippie chique en jonge dertigers met kinderen geworden, de wijk met het hoogste geboortecijfer in gans Duitsland. Toch heeft de spirit van onaangepastheid en bonte kleurrijkheid weten te overleven. Vooral tijdens de wekelijkse festiviteiten op zondag in Mauerpark, wordt Prenzlauerberg opnieuw het kloppende hart van alternatief Berlijn.

Friedrichshain

Een groot opgezette DDR wijk in Sovjet stijl, nergens beter dan hier voel je de sfeer van het voormalige socialistische utopia, vooral dan langs de voormalige Stalin Allee. We zoomen ook in op het hart van de Berlijnse clubscene langs de rivier de Spree. F’hain is tegenwoordig de place to be voor weekenders, mensen die opzoek gaan naar vintage kledij, leuke bars en restaurantjes, alternatieve skateparken, urban street art en natuurlijk techno. Hier vind je ook de befaamde  East Side Gallery: het langste nog in tact zijnde stuk Berlijnse Muur. Over de gehele lengte van 1,3 kilometer zijn graffiti-kunstwerken aangebracht. In het voorjaar van 1990, een paar maanden na de val van de Berlijnse Muur, zijn 118 kunstenaars uitgenodigd om hun visie op vrijheid op de muur te tekenen. Hiermee is de East Side Gallery het langste openbare kunstwerk ter wereld. Het bekendste deel is wellicht de broederkus tussen Erich Honecker en Leonid Brezjnev.

Kreuzberg

Deze legendarische buurt was het epicentrum van alternatief Berlijn (toen West Berlijn) in de late jaren 70 en vooral in de jaren 80. Een plek waar punkers, bohemiens en contracultuur liefhebbers en wereldberoemde artiesten zoals David Bowie, Iggy Pop, Nick Cave, Blixa Bargeld, Tilda Swinton destijds zichzelf heruitvonden. Als een buurt gebaseerd op anti-establishment waarden weigert Kreuzberg haar rebelse karakter te verliezen. Graffiti is overal, shoarmatentjes staan nachtelijke feestvierders tot de vroege ochtenduren ter beschikking en steegjes worden vaak ten onrechte gezien als openbare toiletten. Het scala aan cafés, vintage winkels en poppodia houdt deze brutale buurt van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat goed wakker. De muur en vroegere generatie punks en goths zijn misschien weg, maar het is niet alleen nostalgie naar vroeger die heerst in deze wijk. Nieuwe hotspots en experimentele projecten zijn uit de grond gestampt en houden de Kreuzberger nachten nog immer lang.

Neukölln

Het nieuwe jonge hipster Berlijn, waar vooral jonge twintigers van over heel Europa en ver daar buiten zich komen vestigen aangetrokken door de nog steeds lage huurprijzen. Het gevoel van vrijheid vlakbij aan het Tempelhofer Feld, de eindeloze bar scene, goedkope foodplaces dit is nog steeds een Turkse arbeidersbuurt en thuis van talloze artiesten en wannabe artiesten. De nieuwe generatie is misschien gesofisticeerder en rustiger, deze wijk komt dan ook met een handleiding. Een plek waar je vooral ’s avonds een machtige sfeer hebt bij gaslamplicht op de kasseitjes, krijgt het plots iets feeëriek.

Tempelhofer Feld

In de jaren 1920 werd Tempelhof omgebouwd tot één van de eerste Europese vliegvelden. De nazi′s bouwden er een megalomaan luchthavengebouw maar konden hun werk niet voltooien omwille van de 2de W.O. Het luchthavengebouw is nog steeds een van de langste gebouwen ter wereld. Als luchtbrug tussen het Westen en de stad Berlijn in de koude oorlog, verwerkte het bijna een jaar lang talloze vliegtuigen met hulpgoederen (250.000 ton) voor het westelijk deel van de stad. Tot in 2008 bleef het een luchthaven.  In 2010 besliste de Duitse overheid het terrein terug zijn oorspronkelijke bestemming te geven als openbaar park.  Kitesurfers, skaters, fietsers, ecotuiniers  hebben er nu een paradijs van stadsvrijheid van gemaakt! Ondertussen heeft het gebouw ook dienst gedaan als opvangcentrum voor vluchtelingen.

terug naar menu