Openbaar vervoer in Berlijn

De stad heeft uitstekend openbaar vervoer (trein, tram, metro, bus). Niets werkt zo goed als het openbaar vervoer in Berlijn. De S-bahn, U-bahn, trams en bussen verbinden vrijwel alle wijken en buurten met elkaar en dat maakt het super eenvoudig om u als toerist door de stad te bewegen en veel te zien. Bovendien is het openbaar vervoer in Berlijn niet duur, hoeft u door de hoge frequentie aan treinen nooit lang te wachten en hebt u het snel onder de knie. U vindt zowel informatie ter plaatse (kaarten op stopplaatsen, flyers en brochures) als op het internet maar ik kan u persoonlijk assistentie verlenen als u mij contacteert. Busjes en openbaar vervoer zijn oneindig veel goedkoper dan de dure taxi’s in Berlijn. Er is een app beschikbaar die je kan downloaden.

Ik geef hier graag wat tips om te reizen met het openbaar vervoer :

De S bahn (strassenbahn) is de bovengrondse metro, de U bahn (untergrundbahn) is de gewone ondergrondse metro. Verder is er ook nog RE (regionale treinen) die u meestal niet nodig hebt tenzij u snel naar Potsdam wil.

U kunt overal in Berlijn reizen met een AB ticket. Dit geldt voor zowel buiten en binnen de ring en wordt het meest gebruikt. ABC wordt enkel gebruikt door mensen die een dagtripje naar Potsdam willen maken. Tickets kunt u kopen in de automaten in metrostation. Met deze tickets kunt u niet alleen op S, U en RE bahn, maar ook op alle bussen in de stad!

U neemt best een dagticket omdat u zowiezo meer dan 2 keer de metro neemt op een dag en vanaf de derde keer zit u al boven de prijs van het dagticket!  U kan ook groepstickets nemen als u met het ganse gezin of groep samen wil reizen. Die zijn ook heel voordelig. Een weekticket is  een aanrader als u langer dan 5 dagen blijft!

De Ringbaan is de bovengrondse S bahn die de Inner City (12km diameter, komt overeen met zone A )omspant, een volledige cirkel duurt ongeveer 1 uur. S41 gaat kloksgewijs, S42 gaat tegen de klok in.

Met de Ringbaan kunt u o.a. naar: Tempelhof, Neukolln, Treptower Park( voor S 9 naar Schönefeld airport), Ostkreuz (uitgaansbuurt), Prenzlauerberg, Gesundbrunnen ( Unterwelten), Jungfernheide (busshuttle nr Tegel airport),  Messe Nord (busstation ), Westkreuz.

  • De belangrijkste S bahn is de S7. Volg even mee waar u allemaal heen kunt:

Potsdam, Wannsee, Grunewald (teufelsberg), Zoo (Ku’damm, gedachtniskirche), Tiergarten park, Hauptbahnhof (museum voor hedendaagse kunst ), Friedrichsstrasse ( theaterkwartier, de winkelstraat in Mitte), Hakesche Markt ( Joodse buurt, Hakesche Höfe, Museum Eiland), Alexanderplatz, Jannowitzbrücke (clubs ad Spree), Ostbahnhof (east side gallery), Warschauer Strasse ( de bekendste uitgaansbuurt Friedrichshain en Kreuzberg), Ostkreuz ( nieuwe uitgaansbuurt Friedrichshain en Rummelsburg).

  • De belangrijkste U bahn  is de U2, hier ziet u waar die u zoal kan brengen:

Olympiastadion, Zoo (Ku’damm, gedachtniskirche), Wittenbergplatz ( KDW shoppingcenter), Gleisdreieck ( Duitse Techniek Museum), Potsdamer Platz ( Sony Center, topografie des terrors , Holocaust memorial ), Stadmitte ( Gendarmenmarkt, winkelstraat in Mitte ), Alexanderplatz, Eberswalderstrasse ( Mauerpark, Prenzlauerberg).

terug naar menu