Musea

Berlijn heeft uiteraard een enorm aanbod aan musea dat maakt het niet eenvoudig iets te kiezen dat echt de moeite waard is, daarom help ik jullie graag met een persoonlijke selectie.

 Geschiedenis:

Unterwelten:

Een avontuurlijke bunkertocht door ondergronds Berlijn, vooral  de tocht in de Flaktorens is echt de moeite. Aan het S Bahnstation  Gesundbrunnen in de gelijknamige wijk. (kaart)

Deutsche Technik Museum:

Een waanzinnig groot museum ( liefst 5 gebouwen) volgestouwd met vliegtuigjes, boten, treinstellen, auto’s van Duitse makelij, plus zo veel meer. Je bent hier makkelijk een halve dag mee zoet en komt er enthousiast terug buiten. Vergeet vooral niet het technologisch gedeelte te bezoeken, allerlei leuke interactieve wetenschappelijke experimenten met geluid, vloeistof, kleuren, een gigantische speeltuin voor oud en jong. Aan U Bahnstation Gleisdreieck in Kreuzberg. (kaart)

Topografie des Terrors:

Een gratis museum voor iedereen die wat bij wil leren over het naziregime (1933-45) gebouwd op de site van het voormalige Gestapo hoofdkantoor in de oude regeringswijk van het Derde Rijk. Mooi meegenomen  is ook een stukje Berlijnse muur vlakbij het museum.                   Aan S en U bahnhof Potsdamerplatz  in de Niederkirchnerstrasse 8 in Mitte. (kaart)

Tränenpalast:

Een voormalig checkpoint voor treinreizigers die een bezoekje wilden brengen aan de DDR. Een gratis museum en uitstekend alternatief voor het DDR museum.  De museumwachters dateren ook uit die periode dus u voelt zich meteen even terug in de tijd. Aan S bahnhof Friedrichstrasse. (kaart)

Naturkundemuseum:

Misschien een verrassende keuze maar absoluut een aanrader. Waar anders vind je een intact skelet van een gigantische Brachiosaurus en een T-rex met de lieftallige naam Tristan? Een kinderdroom gaat ongetwijfeld in vervulling … Ook de beroemde ijsbeer Knut staat hier in opgezette versie op zijn laatste rustplaats te bewonderen. Invalidenstraße 43 in Mitte Nabij U Bahn Naturkundemuseum. (kaart)

Neue Museum:

In de schaduw van het bekendere Pergamonmuseum staat misschien wel het beste museum van het befaamde Museumeiland in Berlijn. Niet alleen kunt u er de buste van de Egyptische koningin Nefertiti bewonderen ( 1 van de absolute topstukken in heel Berlijn).  Er zijn ook al tal van andere Egyptische archeologische vondsten te bewonderen. Museumeiland in Mitte nabij S bahn Hakescher Markt. (kaart)

Deutsches Historische Museum:

In het gebouw waar het voormalige Pruisische wapenarsenaal was gehuisvest staat nu de gehele Duitse geschiedenis van oertijd tot nu te bewonderen. Ideaal aan dit museum is dat het een goede abstractie is van de vele andere musea in Berlijn. Het is als het ware alles in een notendop. Met onder meer memorabilia uit de tijd van kruistochten, Pruisische tijd, Naziperiode, DDR, de val van de Muur . Unter den Linden 2  in Mitte nabij S bahn Hakescher Markt. (kaart)

Hedendaagse kunst:

Mag u gerust hét museum voor hedendaagse kunst in Berlijn noemen. Gevestigd op een prachtige locatie in een voormalig treinstation. Een begrip in de kunstwereld. Topwerk is de grote Mao van Andy Warhol, er is ook een volledige sectie over Joseph Beuys. Invalidenstraße 50-51 in Moabit nabij de Hauptbahnhof.

Een persoonlijke favoriet, een museum waar grote rondreizende tentoonstelling rondom bekende kunstenaars uit de meest diverse sectoren worden gehouden, genre Stanley Kubrick, David Bowie, Pina Bausch retrospectieven. Niederkirchnerstraße 7 in Kreuzberg nabij S bahn Potsdamerplatz

Tal van top tentoonstellingen gemaakt door top curatoren zijn hier al de revue gepasseerd, een van die musea waar u altijd op kwaliteit stoot. Kortom alles wat een goed museum voor hedendaagse kunst te bieden kan hebben. Alte Jakobstraße 124-128 Kreuzberg  U bahn Kochstrasse

Spitst zich vooral toe op fototentoonstellingen en vaak van grote namen à la Anton Corbijn, een van die musea waar u het grootstadsgevoel en avontuur ook echt kunt voelen in de schaduw van Bahnhof Zoo. Hardenbergstraße 22-24 Charlottenburg U bahn Zoologischer Garten

  •  Helmut Newton Fotografiemuseum: zie kaart

Een museum gewijd aan de beroemde modefotograaf maar tevens het museum voor fotografie in Berlijn, met cutting edge tentoonstelling van over de hele wereld. Niet te versmaden. Jebensstraße 2 Charlottenburg U bahn Zoologischer Garten.

terug naar menu