Berlijns Beroemde Hoogtepunten

Een fietstocht langs alle bekende attracties die Berlijn in petto heeft, waaronder Checkpoint Charlie, de Berlijnse Muur, Brandenburgse Poort, Reichstag, Unter Den Linden, Holocaust Memorial, Postdamer Platz en vele andere … De tour duurt 3,5 uur ( 30min pauze incl). Alles aan een ontspannen tempo.

De Reichstag

Een bijzonder gebouw dat alleen al de afgelopen honderd jaar een bijzondere hoofdrol heeft gespeeld in de (Berlijnse) geschiedenis. Erg bijzonder en leuk is het om de koepel te bekijken, wat een gave inkijk op de parlementszetels geeft en een bijzonder mooi uitzicht over de stad. Dat is gratis maar je moet je wel een paar dagen van te voren even aanmelden, in verband met de veiligheid.

Brandenburger Tor

Hét symbool van de val van de muur in 1989 maar ook voor die tijd al een bijzondere poort, die zowel het Pruisische rijk, als het Derde Rijk van Hitler heeft meegemaakt. Na de oorlog kwam de Brandenburger Tor achter de vier meter hoge Berlijnse muur in de DDR te staan. Tot op de dag van vandaag blijft het bijzonder om onder de Tor door te kunnen lopen, in alle vrijheid. Zeker als je je beseft dat dit tussen 1961 en 1989 onmogelijk was.

Holocaust monument

Ook wel ‘Denkmal für die ermordeten Juden Europas’ genoemd – Erg bijzonder en mooi monument ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Holocaust. Mooi om doorheen te lopen, in te verdwalen of om hier rustig even een broodje te eten. Sta er niet van te kijken dat men hier ook wat vrolijk is: dit monument is door de bedenker bedacht om zowel als nagedachtenis te dienen als een speelplaats om foto’s te maken, verstoppertje te spelen of even op te zitten. Op de blokken staan is echter niet toegestaan, dus hou daar een beetje rekening mee.

Potsdamer Platz/Sony Center

Voor de Tweede Wereldoorlog was de Potsdamer Platz in Berlijn een belangrijk verkeersknooppunt. Aan de wegen stonden de chicste warenhuizen, meest luxe hotels en extravagante casino’s, die samen het bruisende Berlijn van de roaring 20’s vormden.

Tijdens de oorlog werd dit plein en al haar glorie volledig met de grond gelijk gemaakt.

Er was niets meer over dan een lege zandvlakte, waarna de Berlijnse muur hier dwars over de Platz werd gebouwd.

De Berlijnse Muur en de beruchte Todesstreifen met haar schijnwerpers en prikkeldraad, was hier ontzettend breed.

In 1992 begon men met de wederopbouw. Het duurde bijna 20 jaar, maar inmiddels is het af. Van de gezellige jaren ’20 is – ondanks de hotels, warenhuizen en shopping malls – helaas niets meer terug te zien, maar de Potsdamer Platz is nu een hypermodern stukje Berlijn, vol hoogbouw en wolkenkrabbers. Op de Platz staat nog een oud verkeerslicht, dat de oorlog overleefde. Ook is er nog een oud bord van de S-bahn te vinden. Het is geen mooi plein, maar wel de moeite waard om te bekijken.

Unter der Linden

Berlijn heeft een prachtige laan, namelijk Unter den Linden. In het verleden was het vooral de prachtstraat van Pruisische koningen en de flaneerlaan van de rijken. Het is een lange laan, die van het Museuminsel tot aan de Brandenburger Tor loopt. Unter den Linden bevindt zich in het stadsdeel Mitte en werd in de 17e eeuw aangelegd.

Als je als toerist de laan Unter den Linden bezoekt, dan zul je talloze mooie gebouwen tegenkomen. Ook is het zo dat je langs een hoop bekende bezienswaardigheden komt. Zo kun je bijvoorbeeld langs Madame Tussauds Berlijn komen, maar ook de staatsbibliotheek van Duitsland is er te vinden. Overige gebouwen die aan Unter den Linden staan zijn de Staatsopera, Neue Wache, Haus der Schweiz en de Kunstacademie. De Neue Wache is zeer indrukwekkend aangezien er een Piëta staat van de Berlijnse beeldhouwster Käthe Kollwitz, om de slachtoffers te herdenken die omgekomen zijn tijdens de oorlog.

Langs de laan staat ook de befaamde Humboldt universiteit. Niemand minder dan Einstein en Marx, liefst 29 Nobelprijswinnaars zijn hier afgestudeerd.

terug naar menu